top of page
Zoeken

De hype: probiotica inzetten bij paarden, is dit wel zo’n goed idee?

  • Foto van schrijver: Equinevitaal
    Equinevitaal
  • 19 mrt
  • 3 minuten om te lezen

De visie van een voedingstherapeut voor paarden


Wat is probiotica nou eigenlijk?

Probiotica voor paarden zijn supplementen die levende micro-organismen bevatten, zoals goede bacteriën en gisten, die de darmgezondheid en spijsvertering ondersteunen. Ze helpen bij het in balans brengen van de darmflora en kunnen nuttig zijn bij problemen zoals diarree, stress, antibiotica-gebruik of veranderingen in voeding.

 

Dan denk je misschien: Dit klinkt geweldig, waarom zou ik dit niet aan mijn paard voeren? Het is goed om te weten dat de meeste studies over probiotica gericht zijn op mensen, en zoals je misschien al begrijpt, werkt het spijsverteringsstelsel van een paard totaal anders dan die van een mens. Paarden hebben een complexe darmflora die onder andere sterk afhankelijk is van vezelrijke voeding en fermentatie in de dikke darm. Daarnaast zijn er veel verschillende bacteriestammen, en het is maar de vraag of jouw paard precies die bacteriën mist die in een supplement zitten. Dit betekent dat probiotica niet altijd hetzelfde effect hebben bij elk paard en dat de werking sterk kan verschillen.

 

Dan heb je ook nog het “probleem” dat de meeste probiotica’s voor paarden lacto en bifido soorten bevat. Dit zijn gunstige stammen voor mensen, maar voor paarden is dit maar een heel klein percentage (bron: PureHore) dus je paard moet maar net daarin een te kort hebben om gunstig effect te merken.

 

Wat kan ik toch doen om de darmen zo goed mogelijk te ondersteunen?

Het belangrijkste antwoord: Ga terug naar een gezonde basis. Dit betekent onbeperkt goed, onverpakt ruwvoer, bied variatie aan en kijk bewust naar je bijvoeding (voer alleen bij waar nodig).



Ik kreeg laatst een vraag van iemand binnen over wat je extra kunt doen om de darmen van je paard net dat beetje extra te ondersteunen, zeker in de overgangsperiodes van weide naar stal en andersom. Kruiden! Er zijn verschillende kruiden op de markt die de darmen van jouw paard net dat beetje extra kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan bitterkruiden met lapachorinde in het najaar en voorjaar. Op deze manier ondersteun je op een natuurlijke manier de pH-waarde en de slijmvliezen van de darmen van je paard.

 

Is probiotica per definitie slecht voor je paard?

Dat ligt er helemaal aan welke je voert, wat de inhoud is van de probiotica en of je paard ook net die ene bacteriestam nodig heeft waar je het supplement voor koopt. Omdat er nog te weinig onderzoeken bekend zijn over het inzetten bij probiotica bij paarden, zou ik mij meer focussen op de basis, en eventueel extra ondersteunen met kruiden in de overgangsperiode! Yea-Sacc, een gist, zou ook kunnen helpen bij paarden. Hieronder leg ik daar meer over uit:


Laatst had ik een gesprek met dierenarts Iris van Gullik over dit onderwerp. Zij verkoopt onder andere een product dat levende Yea-Sacc-gisten bevat. Onderzoek van de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid), gepubliceerd op 19 december 2019, heeft aangetoond dat Yea-Sacc bijdraagt aan een gezonde fermentatie van het voer bij paarden, waardoor de voedingsstoffen in het paardenvoer efficiënter kunnen worden benut. Maar bedenk altijd: als de basis niet goed is, zullen kruiden of een bepaald type probiotica niet wonderbaarlijk alle klachten laten verdwijnen, omdat je de problemen op deze manier niet bij de oorzaak aanpakt

 

Conclusie

Wil jij je paard extra ondersteunen met probiotica? Kies voor een natuurlijke manier zoals het toevoegen van kruiden, ook kan het waardevol zijn om een probiotica in gistvorm te gebruiken waar de gist Yea Sacc zich in bevindt!

 

 
 
 

Comentários


bottom of page